onsdag 25 augusti 2010

Krisen som alla såg komma

Med dagens S&Ps nergradering av Irlands kreditvärdighet och 27% fall i husförsäljningar i USA (värsta siffran på 14 år) så är det allt troligare att vi får stora fall i aktier. Personligen tror jag på en nergång på 30-40% de närmaste 6 månaderna.

Det finns en rad indikatorer på att marknaden är på väg att krascha. För den med ena foten i finansbranschen:

- Stora tekniska säljindikatorer, som att S&P stängde under 52 veckors medel nyligen (detta skedde även innan Black Monday 1987). Hidenburg omen som förutspådde kraschen 2007 bland annat och S&P som stängde under den så kallade ichimoku cloud idag.

- Greklandskrisen har återigen förvärrats då räntan på 2 åriga grekiska statspapper är över 10% igen, precis som innan räddningspaketet.

- Euro libor OIS är på högsta nivån detta år. Det betyder att europeiska banker har allt svårare att finansiera sig.

- Stor förstärkning av den japanska valutan vilket tyder på att väldigt många drar sig ur marknaden.

Och på detta följer en rad fundamentala problem i ekonomin, statens underskott och riksbankssystemet som har gjort dagens ekonomiska situation extremt instabil. Problem som finns beskrivna i tidigare inlägg nedan.

I efterhand heter det alltid att ingen såg krisen komma. Men denna gång finns det otroligt många (nästan så många att man tror att det inte ska bli någon kris) som varnar för att USA med statsskuld på totalt dryg 500% av BNP med alla indirekta åtaganden, Japan med nära 200% skuld och en potentiell bubbla i Kina bara kan sluta illa. Det gjordes till och med en dokumentär vid namn Överdos för några månader sedan som hade undertiteln Den kommande finanskrisen.



- Posted using BlogPress from my iPad

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar