tisdag 17 augusti 2010

Varför har vi en Riksbank?


Ju mer jag tänker på det desto svårare har jag att finna svar på denna fråga. Riksbankens skriver på sin hemsida:

"Riksbankens två huvuduppgifter är att upprätthålla ett fast penningvärde och att främja ett säkert och effektivt betalningsväsende. "

Att upprätthålla ett fast penningvärde är ett något oklart mål för Riksbanken eftersom inflation först uppstod när vi lämnade guldmyntfoten och införde ett riksbankssystem. Utan ett riskbankssystem uppstår i praktiken ingen inflation. Så om själva anledningen till att vi har inflation är riksbankssystemet - då är det lite konstigt att anledningen till att vi har det är att kontrollera inflationen.


Den andra målet, att främja ett säkert och effektivt betalningsväsende är också något svårt att förstå. Stora obalanser och instabilitet i betalningssystemet uppstår först när man inför ett Riksbankssystem med fraktionell finansiering. Innan Riksbanken så uppstod inte fraktionell finansiering på samma systematiska vis som nu (det var i stora delar av historien rent av olagligt att låna ut pengar man inte hade). Men tack vara Riksbanken kan banker låna ut mycket mer än vad de har i kapital och därmed skapa instabilitet.

Så ingen av de två anledningar Riksbanken själva anger är logiska.

En mer logisk förklaring är att Riksbanken instiftades när politiker hamnade i den något jobbiga situationen att man lånat massor med pengar, och insåg att värdet på detta lån skulle vara oförändrat i all framtid om man inte skapade inflation. Därför kom man på ett system där man skapade inflation (därav ett inflationsmål som är över noll). Ett problem när man trycker nya pengar är att om den kommer hela samhället till del samtidigt så kommer alla justera sina inflations samtidigt. Så för att uppnå målet om att trycka egna pengar som inte omedelbart tappar i värde så måste dessa nya pengar verka som riktiga pengar. När nya pengar skapar fiktiva värden kallas det bubbla. Denna förklaringen förklarar hur det kommer sig att förekomsten av systmatiska bubblor och inflation uppstod efter att Riksbanken bildades och verkar i mina ögon mer logisk än Riksbankens egen förklaring till sin existens. (Visst fanns det bubblor tidigare man de var väldigt begränsade till exempelvis tulpaner eller enskilda företag, inte hela den globala ekonomin).

Andra förklaringar välkomnas!




1 kommentar:

  1. Enligt wikipedia är Sveriges riksbank världens äldsta och grundades 1668. Dock, var banken fram till 1931 skyldig enligt grundlagen att erbjuda möjligheten att byta in sedlar mot guld...1931 ändrade politikerna så att riksbanken slapp denna lag. Därmed var fundamentet gjutet för en ekonomi baserad på lån av framtiden, dvs skuld.

    sv.wikipedia.org/wiki/Sveriges_riksbank

    Intressant! Man kan klart se att inflationen drog igång på allvar efter 1930...sammanträffande? Skulle inte tro det, puckeln innan stämmer även exakt in på första världskriget. Se krigets effekter på inflationen (rekommenderar starkt att se hela videokursen): www.chrismartenson.com/crashcourse/chapter-10-inflation

    USA uppvisar ett exakt likadant mönster med över 200 års konstant inflation och med pucklar vid ofredsår (frihetskriget, inbördeskriget). Även där drog inflationen iväg när guldmyntfotet togs bort...

    Q

    SvaraRadera